Základní škola a mateřská škola Tadeáše Haenkeho Chřibská,příspěvková organizace
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Výtvarná soutěž: Návrat divočiny do Českého Švýcarska už má své vítěze

Výtvarná soutěž: Návrat divočiny do Českého Švýcarska už má své vítěze



Začátkem března byly vyhlášeny výsledky výtvarné soutěže na téma: „Návrat divočiny do Českého Švýcarska“, kterou společně uspořádala obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a Správa NP České Švýcarsko v rámci stejnojmenného projektu, který podpořil Státní fond životního prostředí a MŽP České republiky.
Do soutěže přišlo 218 obrázků z 24 škol: z Děčína, Varnsdorfu, Krásné Lípy, Šluknova, Mikulášovic, ale i řady dalších mnohem vzdálenějších míst např. Litovle.
Děti z mateřských a základních škol tvořily nejrůznější díla, kde ztvárňovaly život zvířat u vody, v lesích nebo na skalách Českého Švýcarska. Děti tak během výtvarného tvoření objevovaly vzácné a ohrožené druhů živočichů, kteří se díky zlepšování životních podmínek v tomto území, ale i díky snaze ochránců přírody začínají v Českém Švýcarsku vyskytovat v hojnějším počtu než dříve. Na obrázcích se nejčastěji objevují lososi, sokoli, čápi černí, datel, ale i rysi a vlci, nechybí ani plch nebo mloci. Do soutěže došla řada originálních děl, na kterých pracovaly i celé kolektivy, např. říčka Kamenice s plujícími lososy, leporelo o zvířatech Českého Švýcarska nebo interaktivní kniha s názvem: Vracíme se domů. Odborná komise neměla lehkou práci při výběru těch nejlepších, protože všechna díla byla velmi zdařilá. Přehled oceněných lze najít na webu www.ceskesvycarsko.cz.
Výstava z vítězných prací bude k vidění během března a dubna v Domě Českého Švýcarska v otevírací době informačního střediska. Hlavní cenou v soutěži byly volné vstupenky pro kolektivy i jednotlivce do expozice: České Švýcarsko - Život, tajemství, inspirace, ale také výchovně – vzdělávací materiály z Českého Švýcarska a výtvarné pomůcky.
Cílem soutěže, ale i dalších aktivit projektu je seznámit děti i dospělou veřejnost se zajímavými a přitom vzácnými druhy živočichů národního parku České Švýcarsko. Kromě soutěže k tomu mají přispět i další aktivity projektu: přednášky, odborné exkurze, dřevosochařské sympozium v Krásné Lípě v areálu Správy NP ČŠ, nebo odborná konference v závěru projektu na téma vývoj přirozeného lesa.
                                       (Ing. Jarmila Judová - koordinátorka vzdělávání České Švýcarsko, o.p.s.)

Za naší školu budou vystavena výtvarná díla od Petra Pačínka, který se umístil na 1. místě kategorii nejstarších tvůrců a žákyň Marcely Myšíkové, Aničky Procházkové, Elišky Jechové.

vytvarna soutez - vystava[1].jpg