Základní škola a mateřská škola Tadeáše Haenkeho Chřibská,příspěvková organizace
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Za geologií do muzea v České Lípě

Za geologií do muzea v České Lípě



Úvod do geologie tentokrát neprobíhal v prostorách naší školy, ale v muzeu v České Lípě. Zapálený přírodovědec, pracovník z oddělení geologie nejprve prověřoval naše znalosti o vzniku nerostů a hornin. Na příkladech z okolí Českolipska nám vysvětlil vznik a vývoj neživé přírody. Po kratší přednášce jsme se pustili do třídění hornin dle přiloženého klíče. Většina uspěla, jen znělec a další šedivý „kámen“ (trachyt) jsme někteří prohodili. Ve volné chvilce jsme si mohli prohlédnout pod mikroskopem i barevné krystalky nerostů.

Další zastavení proběhlo v prostorách sbírek hornin a nerostů regionu. Zjistili jsme, že vystavené exponáty z Českolipska se dají nalézt i v okolí Chřibské. Zkoumali jsme učební pomůcky našich dědů, prohlíželi jsme i malá zrnka zlata. Hned jsme se samozřejmě ptali na místní ložiska, ale příští cesta povede asi na Aljašku.

Další cesta vedla ke sbírkovým skříním s krystaly granátů, ametystů, pyrytů a dalších položek dovezených ze světa a darovaných místními sběrateli. Zde jsme se trochu zapotili, protože tady nás čekalo vyplnění pracovních listů odkazujících na expozici. Na závěr jsme společně vyhodnotili odpovědi.

Lákavých sbírek v muzeu je daleko více, ale to by vydalo nejméně na další půlden. (MK)

 http://www.muzeumcl.cz/

muzeum.jpg