Základní škola a mateřská škola Tadeáše Haenkeho Chřibská,příspěvková organizace
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Recitační soutěž

Recitační soutěž



Datum konání:
26.2.2016

V pátek 26. února se ve společenském sále restaurace Radnice uskutečnila recitační soutěž žáků naší základní školy.

Letos se nejdříve začalo slavnostním vyhlášením výtvarné soutěže pořádané charitou v České Kamenici k příležitosti tříkrálové sbírky. Letos měla téma: Andělé, kteří otevírají dveře. Naši páťáci a čtvrťáci vyhráli u veřejné poroty svými anděly vyrobenými z drátků a korálků. V kategorii jednotlivců zvítězila Marcela Myšíková s andělem vyrobeným z březového špalku. Tito všichni byli oceněni jak dárky, tak veřejnou pochvalou od pana ředitele Mgr. Hlouška.

Dalším kulturním zážitkem se stala divadelní hra 9. třídy pod vedením učitele Mgr. Hadámka. I malé děti tak mohly zhlédnout počiny svých starších spolužáků.

Následovala samotná recitace. Na úvod začal žák Vítek Papoušek nesoutěžně, protože 1. třída je mimo kategorie. Po vystoupení 1. a 2. kategorie se porota poradila a v této přestávce nám Ing. Karel Štěch připomenul výročí Karla Hynka Máchy, doplněnou audionahrávkou z básně Máj.

Soutěž poté pokračovala 3. a 4. kategorií. Nakonec nám Rozárka Huková a Tadeáš Kallai přednesli nesoutěžní báseň. I zde se porota, složená z lidí věnujících se aktivně divadlu, znovu poradila o výkonech recitátorů.

Tréma ovládla žáky i letos, přednášet básně ve velkém sále, před celou školou a porotou, není zrovna jednoduché. Určitě to chce velkou dávku odvahy. U nás ve škole je naštěstí stále dost odvážných žáků, kteří mají poezii v oblibě. Školní kolo recitační soutěže má i proto skvělou úroveň, protože probíhá v krásných prostorách Radnice.

Městské kolo recitační soutěže probíhalo v Kulturním domě v České Kamenici. Naši recitátoři se navzájem krásně podporovali. V kategorii 2. a 3. tříd se velmi úspěšně, na druhém místě, umístila Veronika Štěpánková s básní „Já a moje žížaly“. Kategorie 4. a 5. tříd měla nejvíce recitátorů, velkou konkurenci nezdolal Michal Papoušek, který byl odměněn za svůj výkon Čestným uznáním. V kategorii 6. a 7. tříd se Magda Doležalová umístila na třetím místě s básní „Neznámý“. Krásný projev v této kategorii měla i Bára Šorčíková v básni „Proč“, na umístění to však nestačilo. V kategorii 8. a 9. tříd se na prvním místě umístila Sabina Vajdjaková s básní „Tvrdohlaví“, ačkoliv si zpočátku moc nevěřila, báseň recitovala s prožitkem a přirozeně. Svou básní „Tři hořká jadérka“ zaujal i Michal Cicko, bohužel přednes se mu nezdařil tak jako dalším soutěžícím.

Do oblastního kola recitační soutěže v Děčíně z naší školy postoupila Veronika Štěpánková a Sabina Vajdjaková. Přejeme jim jistotu v hlase, minimální trému a příjemný kulturní zážitek.

Děkujeme učitelce Mgr. Olze Vinšové za skvělou organizaci a Městu Chřibská spolu s panem starostou Machačem za každoroční poskytnutí kulturního zázemí v prostorách společenského sálu v Radnici.

Ivana Zedková a Martina Kolářová

Výsledky soutěže školního kola:

  1. kategorie
  2. místo: Eliška Godlová
  3. místo: Veronika Štěpánková
  4. místo: Robert Knobloch
  5. kategorie
  6. místo: Jakub Andrla
  7. místo: Vendelín Hloušek, Michal Papoušek
  8. místo: neuděleno
  9. kategorie
  10. místo: Barbora Šorčíková
  11. místo: Magdalena Doležalová, Zuzana Hloušková
  12. místo: Jana Hlaváčková
  13. kategorie
  14. místo: Blanka Škopová
  15. místo: Sabina Vajdjaková
  16. místo: Michal Cicko

Čestné uznání

Vítek Papoušek