Základní škola a mateřská škola Tadeáše Haenkeho Chřibská,příspěvková organizace
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Řemesla v Dolském mlýně

Řemesla v Dolském mlýně



Datum konání:
25.9.2014

Správa Národního parku České Švýcarsko již tradičně připravila v podzimním měsíci září ukázku tradičních řemesel v kulisách „pohádkového“ Dolského mlýna.

Autobusem jsme se dopravili do Vysoké Lípy a odtud jsme se vydali Kostelní stezkou do údolí ke známému mlýnu. Zde na nás již čekala paní Natalie Belisová, která nám zasvěceně a poutavě vyprávěla o Dolském mlýně, o jeho dávné historii i aktuální současnosti. I některé děti si všimly, že po roce, co jsme tu nebyli, se okolí mlýna proměnilo zase k lepšímu. Cestou k místu, kde byly ukázky řemesel, jsme nahlédli pod převisy a vyslechli si vyprávění o dávných příbytcích našich předků. Hlavním našim úkolem bylo zhlédnout výrobu dřevěného uhlí, dehtu, zpracování smoly, pečení chleba nebo třeba sušení ovoce. Slíbenou tavbu železné rudy jsme, bohužel, neviděli.

Mladší děti si opekly buřty, větší si u ohýnku vtipkovaly. Dokonce i na chvíli vypnuly své mobilní telefony. Zpáteční cesta údolím do Jetřichovic se nezdála dlouhá, protože cestou bylo co pozorovat. Žáci tuší, že o starodávných řemeslech je ještě čeká něco napsat, nakreslit, pohovořit. Nejdůležitější však bude, když o nějakém tom řemesle povypráví doma třeba svým rodičům nebo jednou svým budoucím dětem. (MK)

stažený soubor.png